Avrupa Birliği’nin temelini oluşturan 2007 yılında yürürlüğe konulan Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesi bir “üyelikten çıkış” konusunu düzenlemektedir. Bu maddeye istinaden azami iki yıl içinde kısaca bir anlaşma metni müzakere edilecek ve bu anlaşma Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından onaylayacaktır.

Müzakere bitene ve uzlaşılan anlaşma yürürlüğe girene kadar İngiltere “tam üye” sayılmaktadır. Süre sonunda eğer bir anlaşma olmazsa, görüşmeler bitecek ve üyelik hakkı ortadan kalkacaktır.

İngiltere’de Brexit ile alakalı 3 farklı fikir bulunmaktadır. Şu andaki Boris Johnson hükümeti, bu kurala göre “anlaşma yapmadan” ayrılmayı teklif etmektedir. Bir diğer kanat “anlaşma yapılarak” ayrılmasını teklif ederken, geneli eğitimli, genç ve şehirli nüfus olmak üzere azımsanamayacak kadar bir kitle ise “tam üye kalınmasını” desteklemektedir. İngiltere’nin AB ile geleceği İzlanda, Norveç, İsviçre modeli mi yoksa İsrail, Türkiye modeli mi yoksa başka bir model mi olacağı şu an itibariyle belirli değildir.

Published On: Eylül 15th, 2019 / Categories: Uncategorized /

Subscribe To Receive The Latest News

Curabitur ac leo nunc. Vestibulum et mauris vel ante finibus maximus.

Add notice about your Privacy Policy here.